Udruženje za fizikalnu i
rehabilitacionu medicinu SrbijeOPŠTE INFORMACIJE

Registracija učesnika Kongresa i prijem kongresnog materijala obaviće se na recepciji Hotela Fontana od 11:00 sati 29. septembra 2022. godine. Početak stručnog rada predviđen je za četvrtak, 29. 09. 2022. godine u 15:00 časova.

Predavanja po pozivu i usmena saopštenja će se održavati u amfiteatru Kongresnog hotela Fontana. Prateći sadržaji će se održavati na istom mestu.

Svi učesnici Kongresa dobiće potvrdu (sertifikat) o učestvovanju u radu Kongresa, kao i sertifikat za prezentaciju rada (usmenu ili poster prezentaciju) ili za uvodno predavanje. U toku je akreditacija Kongresa za fizikalnu i rehabilitacionu medicinu Srbije sa međunarodnim učešćem kod Zdravstvenog saveta Srbije


MESTO ODRŽAVANJA: Kongresni centar Hotela Fontana, Vrnjačka Banja

Smeštaj učesnika: Hotel  Fontana

 

WEBSITE: www.fizijatri.org

ZVANIČNI JEZIK: Srpski i engleski

SMEŠTAJ SA KOTIZACIJOM (paket) – u prijavnom listu

Paket uključuje: kotizaciju, smeštaj na bazi pansiona, koktel dobrodošlice sa umetničkim programom, izlet, svečanu večeru.

 

Kotizacija uključuje: učeće u radu kongresa, kongresni materijal, identifikacioni bedž, kafe pauze, pristup izložbenom prostoru, pristup prostoru za poster prezentaciju, svečano otvaranje – večera dobrodošlice, prisustvo društvenom programu, izletu, svečanoj večeri i dodelu sertifikata o prisustvu ili aktivnom učešću.

 

PREZENTACIJA RADOVA

 

Naučni odbor kongresa će selektovao radove za usmenu ili poster prezentaciju. Selekcija radova za prezentaciju biće zasnovana na stručnoj vrednosti poslatih sažetaka ili radova u celosti. Način prezentacije biće objavljen na web sajtu kongresa.

 

Instrukcije za usmenu prezentaciju

Vreme izlaganja predavanja po pozivu je 15 minuta, a originalnih saopštenja do 7 minuta. Vreme za pojedinačne diskusije je ograničeno na 3 minuta. U Salama za rad su obezbeđeni tehnički uslovi za kompjuterske prezentacije. Kompjuterske prezentacije pripremiti u programu MS Power Point i doneti na CD-u ili USB memoriji. Predlažemo da vaše prezentacije budu instalirane i testirane najmanje dva sata pre izlaganja.

 

Instrukcije za poster prezentaciju

Poster mora doneti izlagač lično, a ne da bude poslat poštom ranije. Zahtevane dimenzije su 90cm (š) sa 120 cm (h). Na vrhu postera obezbedite naslov rada, kao i imena autora i koautora kao i instituciju iz koje dolaze sa boldovanim slovima veličine 2,5 do 3 cm. Materijal za postavljanje postera je u nadležnosti izlagača postera. Organizator Kongresa nije odgovoran za izložene postere.

 

NAGRADE
Najbolji mladi istraživač

Naučni odbor 22. Kongresa za fizikalnu i rehabilitacionu medicinu Srbije dodeliće nagradu na ceremoniji zatvaranja Kongresa, 02. oktobra 2022. godine u 11:30 časova. Nagrda najboljem mladom istraživaču za naučno istraživački rad na polju fizikalne medicine i rehabilitacije.

Kriterijumi za dodelu nagrade su: klinički ili eksperimentalni naučno istraživački rad; originalni; kvalitetna usmena prezentacija; manje od 40 godina do 29. oktobra 2022. Godine (za nagradu najboljem mladom istraživaču).

IZLOŽBA
U toku Kongresa biće održana prateća izložba. Najznačajniji proizvodjači lekova, laboratorijske i druge medicinske opreme i prateće industrije izložiće svoje najnovije proizvode.

 

DRUŠTVENI PROGRAM

Svečano otvaranje kongresa sa umetničkim programom je u četvrtak 29. 09. 2022. god. u 19:30 sati u Amfiteatru kongresnog centra »Fontana«. Večera sa umetničkim programom je 01. 10. 2022. Godine u svečanoj dvorani hotela Fontana.  Izlet, u subotu 01.10. 2022. od 15:00 do 18:00 sati. Svečana večera 01. 10. 2022 u u 21:00 sati u Svečanoj sali hotela ''Fontana''.

POLOŽAJ, KLIMA I SAOBRAĆAJNE VEZE

Tvrđenje da su Rimljani znali za vrnjačke mineralne izvore i da su ih upotrebljavali iznosi još Feliks Kanic, svojim putopisom „Proučavanje rimskih spomenika u Kraljevini Srbiji” s kraja XIX veka. Vrnjačka banja je najveće i najpoznatije banjsko lečilište u Srbiji i tradicionalno vrlo privlacan turistički centar za odmor i rekreaciju. Banja se nalazi u centralnoj Srbiji, oko 200 km južno od Beograda. Drumskom i železnickom saobraćajnicom koja dolinom Zapadne Morave spaja magistralne puteve Balkana, Beograd - Sofija i Beograd - Atina, Vrnjačka Banja je veoma dobro povezana sa svim krajevima Srbije, a dobrim lokalnim putevima sa svojim šumsko – planinskim zaleđem koje čini široko podrucije očuvane prirodne sredine. U ovaj kompleks spadaju visoke planine Kopaonik (2017m), Željin (1785m), zatim Stolovi (1376m) i obližnji pitomi Goč (1216m). Klima je umereno kontinentalna. Uticaj obližnjih planina daje mikro klimi Vrnjačke Banje poseban karakter i čini je veoma prijatnom. Leta su umereno topla sa svežim jutrima i vecerima, a zime su snegovite i bez oštrih mrazeva. Srednja godišnja temperatura je 10,5°C, a srednja letnja 20°C.

 Razvoj zdravstva u Vrnjačkoj Banji ima tradiciju dugu preko 140 godina.Prvi banjski lekar koji je svojim pacijentima preporučivao lečenje u Vrnjačkoj Banji bio je Josif Pančić, a prvi bolesnik koji se po njegovoj preporuci ovde lečio bio je Pavle Mutavdžić, načelnik Okruga kruševačkog. Bilo je to 1860. godine. Od tog vremena prirodni i balneo-klimatološki faktor kojim Vrnjačka Banja obiluje bio je korišćen za lečenje šećerne bolesti, bolesti organa za varenje, nervnog sistema, kao i poboljšanje i prevenciju opšteg zdravstvenog stanja pacijenata.

 

Od dvadesetih godina XX veka, kada je Vrnjačka Banja dobila Prvi ozbiljni sanatorijum, "Sveti Đorđe", pa do današnjih dana pored upotrebe mineralne vode u zdravstvene svrhe, razvijaju se i ozbiljni centri za hospitalizaciju bolesnika.Pored ovoga postoji i duga tradicija banjskih lekara koji su škole završavali na prestižnim Evropskim univerzitetima u Beču, Gracu, Nansiju, Moskvi, a danas u Vrnjačku Banju dolaze i ordiniraju profesori Medicinskog Fakulteta: urolozi, gastroenterolozi, endokrinolozi, kardilolozi, radiolozi, fizijatri..